Personeelstekort dwingt ondernemers tot verkoop bedrijf

/ / Column & Nieuws

In het kort:

  • Personeelstekort zet een rem op de autonome groei van bedrijven.
  • Krapte is daarom belangrijke drijfveer voor zowel verkoop als aankoop van bedrijven.
  • Door de krachtenbundeling kunnen bedrijven ook meer investeren in de automatisering van bedrijfsprocessen, waardoor minder personeel nodig is.
  • De personeelstekorten zetten een rem op de groei van kleinere bedrijven. Dat heeft tot gevolg dat steeds meer ondernemers hun bedrijf in de etalage zetten. Mede vanwege die krappe arbeidsmarkt staan kopers in de rij: met een overname kunnen ze op een snelle manier schaars personeel binnenhalen.

‘We weten dat voor sommige kopers het overnemen van personeel feitelijk de belangrijkste reden is om een ander bedrijf over te nemen’, zegt Peter Rikhof van overnameplatform Brookz. Hij ziet dat in de bouw, horeca en bij zakelijke dienstverleners, zoals accountants, schoonmaakbedrijven of callcenters.

De nijpende personeelstekorten brengen het bedrijfsleven over een breed front in de problemen: horecazaken zien zich genoodzaakt de deuren enkele dagen per week te sluiten, op Schiphol ontstond een logistieke chaos en treinen van de NS vallen uit. Zelfs vacatures voor voorheen ‘populaire banen’ in de kinderopvang, beveiliging en arbeidsbemiddeling zijn niet meer te vullen.

Dat tekort aan personeel speelt momenteel vaak een rol bij een bedrijfsverkoop. Een onderneming kan soms helemaal niet meer aan personeel komen het bedrijf wordt daarom verkocht aan een grotere organisatie.

Klein bedrijf is in het nadeel
Een grotere werkgever is vaak aantrekkelijker voor werknemers dan kleine bedrijven.

Grotere en groeiende bedrijven hebben hun werknemers vaak meer te bieden. Het is daarom absoluut waar dat kleinere bedrijven in het nadeel zijn bij het aantrekken van personeel. Het personeelstekort is een rem op de autonome groei en daarom zijn er meer overnames.

Meer financiële slagkracht
Een andere reden om de krachten te bundelen is dat bedrijven dan meer financiële slagkracht krijgen, en ze meer kunnen investeren in de automatisering van bedrijfsprocessen. Daardoor hebben ze voor hetzelfde werk minder mensen nodig.

Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL herkent de trend van schaalvergroting. ‘Bedrijven nemen dan kleintjes over om nieuwe mensen binnen te krijgen. Ze proberen niet aantrekkelijker te worden, maar doen dit in plaats van werving.’ Hij ziet daarin ook nadelen. In grote bedrijven is er volgens hem meer bureaucratie en minder ondernemerschap, wat ten koste kan gaan van innovatie.

Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, begrijpt heel goed dat bedrijven in de strijd om schaars personeel samengaan. ‘Hoe krapper de arbeidsmarkt des te sterker de positie van de medewerkers. Die kunnen scherper onderhandelen over hun carrièremogelijkheden.’ Die mogelijkheden zijn er bij een klein bedrijf minder.

Knoben: ‘Als er iemand zit op de plek waar je zelf graag wilt zitten en die gaat niet weg, kun je alleen zelf weggaan. Bij een groter bedrijf zijn er altijd meer posities. Dat noemen ze in jargon ook wel een interne arbeidsmarkt. Bovendien liggen de lonen vaak hoger bij de grotere bedrijven.’ Volgens de hoogleraar is de trend moeilijk te onderbouwen met cijfers. ‘Databases van organisaties die dit bijhouden lopen vaak maanden achter. En dan nog houden ze niet de reden bij van fusie of overname.’

Bron: FD Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1442143/personeelstekort-drijft-ondernemers-tot-verkoop-van-hun-bedrijf-qof2caYjVlGK