De lichten staan op groen!

/ / Column & Nieuws

De economische vooruitzichten zijn momenteel erg goed, er is voldoende kapitaal beschikbaar en de rente is historisch laag. Veel ondernemingen en ondernemers denken op dit moment aan een bedrijfsovername, een verkoop of wellicht een fusie. Een gedegen voorbereiding is essentieel.   

Eén van de uitkomsten van de Brookz Overname Barometer – een periodiek onderzoek naar cijfers en trends in de overnamemarkt – is dat de overnameprijzen blijven stijgen. Volgens Brookz is de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlands MKB-bedrijf in het afgelopen halfjaar wederom gestegen. Van 4,8 keer de brutowinst (EBITDA) in de eerste helft van 2017 naar 4,9 keer de brutowinst op dit moment. Volgens het onderzoek is er sprake van 11% stijging van het aantal transacties. De vraag naar bedrijven is veel groter dan het aanbod. Brookz wordt gezien als het grootste platform voor bedrijfsovernames in Nederland.

Wij kunnen de uitkomsten uit het onderzoek vanuit onze eigen praktijk bevestigen. Wij merken goed dat de vraag groter is dan het aanbod. Wij spreken dagelijks ondernemers en beslissers uit ondernemingen in verschillende branches. Er is veel vertrouwen en er liggen op veel plaatsen concrete plannen voor een bedrijfsoverdracht, een aankoop, een overname of een fusie.

Een zorgvuldige voorbereiding en een afgewogen stappenplan vormen wat ons betreft de basis voor een succesvolle transactie. Wij denken graag tijdig mee en adviseren objectief bij elke stap die te nemen is tijdens het proces rondom een bedrijfsoverdracht. Hierbij is onder meer een belangrijke rol weggelegd voor een adequate waardebepaling, veelal gebaseerd op toekomstige geldstromen van de specifieke onderneming.

Wij nodigen u voor meer informatie alvast graag uit op onze website: www.conatum.nl

Natuurlijk bent u persoonlijk van harte welkom op één van onze kantoren. Maak gerust een afspraak.

 

Met hartelijke groet,

Conatum Bedrijfsadvies BV