Bedrijf overnemen met of zonder eigen vermogen?

/ / Column & Nieuws

Als je een bedrijf wilt overnemen, heb je daar eigen vermogen voor nodig. Ongeacht wat de hoogte is van de koopsom, iedere (aanvullende) financier wil dat de koper ook een gedeelte van het risico neemt. 

Want het is heel simpel: als een ondernemer al niet bereid is om risico’s te lopen, waarom zou een bank of andere financiers het dan wel doen? Banken, maar ook investeerders, willen dat een koper commitment toont. Ze willen dat hij ‘pijn lijdt’ als het misloopt, want alleen dan zal hij zich maximaal inspannen om van het overgenomen bedrijf een succes te maken.

Mogelijkheden van eigen vermogen

Er zijn verschillende mogelijkheden om eigen vermogen te vergaren, zodat je een bedrijf kunt overnemen.

Family, friends & fools

Kun je lastig financiering krijgen of ziet je eigen netwerk niet genoeg heil in jouw toekomstplannen, dan kunnen ‘family, friends & fans’ wellicht uitkomst bieden. Zeker wanneer je goede afspraken met elkaar kunt maken over rente, terugbetaaltijd en andere voorwaarden. Het is wel verstandig om vooraf te bepalen of je relatie bestand is tegen eventuele tegenvallers. Wat gebeurt er als je geldschieter binnen de familie zelf plotseling veel geld moet hebben of als je een maandje krap zit en niet kunt aflossen. 

Meerwaarde eigen woning

De overwaarde op je eigen woning kan een middel zijn om het benodigd eigen vermogen bij elkaar te krijgen voor een bedrijfsovername. Als er namelijk sprake is van een meerwaarde in de eigen woning – als de getaxeerde waarde hoger is dan de afgesloten hypotheek – dan wordt dat als eigen vermogen gezien. 

Crowdfunding

Met crowdfunding kun je een stuk eigen vermogen ophalen. Via een crowdfundplatform kun je ‘investeerders’ vragen om in jouw plannen te investeren. Er zijn verschillende platformen die zich specialiseren in de financiering van vastgoed. In ruil voor funding bied je rente, dividend, een aandeel in het bedrijf of een andere (tastbare) vergoeding. Kijk wel goed wat je weggeeft in ruil voor kapitaal.

Percentage eigen vermogen

De richtlijn bij overnames in het MKB is dat de koper zo’n 20 procent van de totale overnamesom (ongeacht of de prijs 100.000 of 10.000.000 euro is) moet financieren met eigen vermogen. Want nogmaals: iedere (aanvullende) financier wil dat de koper ook een gedeelte van het risico neemt, zodat hij zich volledig inzet om van de bedrijfsovername een succes te maken.

Bron: Conatum en Brookz