Een bedrijf overnemen? Zo ziet het proces er uit.

/ / Column & Nieuws

Een bedrijf overnemen? Er komt veel bij kijken. Daarom is het belangrijk om het proces vooraf goed in kaart te brengen. Hoe verloopt de voorbereidingsfase? Waar moet u in het overnameproces aan denken? In dit artikel belichten we een aantal aandachtspunten bij bedrijfsovernames. Zo krijgt u meer grip op dit uitdagende traject.

De voorbereiding

Hoe ziet een geschikte overnamekandidaat eruit? Het is verstandig om een zoekprofiel te bepalen en aan de hand van de benoemde criteria te onderzoeken welke ondernemingen passen binnen uw strategie. Met uw overnameadviseur bekijkt u de markt en benadert u de kandidaten die voldoen aan de gestelde criteria. Naast de wensen dient u uw mogelijkheden en beperkingen goed te analyseren voordat u de onderhandelingsfase induikt en een bieding uitbrengt.

Het uitbrengen van een bieding

Ook het uitbrengen van een bieding vereist zorgvuldigheid. Welke vraagprijs heeft de verkoper in gedachten? Spreekt u een ‘earn out-regeling’ af? Welke zogenoemde EBITDA-multiple kent u toe? Er zijn kengetallen die meer inzicht geven in de financiële aspecten van de bieding. Bij de onderhandeling gaat het niet alleen om de ondernemingswaarde. Vrijwaringen en garanties spelen ook een grote rol. Het is cruciaal om de risico’s van een bedrijfsovername te bespreken en de verdeling hiervan tussen koper en verkoper helder te maken.
Tijdens de onderhandelingen worden de financiële en juridische details uitgebreid besproken. Vergeet niet dat het sociale aspect en de ‘gunfactor’ ook een grote een rol kunnen spelen. Het overnameproces is vaak de start van een langdurige samenwerking. Het gevoel moet goed (blijven) zitten, bij de koper én de verkoper.

Due diligence – duik in de boeken

Vaak laat de kopende partij een due-diligence-onderzoek uitvoeren. Hierbij wordt de over te nemen onderneming onderzocht op bijvoorbeeld financieel, juridisch, fiscaal, commercieel, IT- en HR-vlak. Het doel is om aandachtspunten en onderwerpen, zoals risico’s, helder in kaart te brengen. Hiervoor schakelt u een overnameadviseur in met kennis van boekenonderzoeken en voldoende ervaring met de betreffende markt. Het eindrapport wordt aan de koper verstrekt en de resultaten worden meegenomen in de garanties en vrijwaringen van de koopovereenkomst.

Welke fiscale regelingen komen bij een bedrijfsovername kijken?

De fiscaliteit speelt een belangrijke rol bij overnames, zeker als het gaat om aan- of verkoop van een deelneming. Bepaalde kosten van een aan- of verkooptraject zijn niet aftrekbaar, iets waar u in uw bieding wellicht rekening mee wilt houden. Wij vertellen u graag meer over de behandeling van aan- en verkoopkosten in de vennootschapsbelasting. Vanuit het perspectief van de omzetbelasting en facturatie zijn er ook belangrijke aandachtspunten.

Verder praten?

Heeft u bedrijfsovername- of verkoopplannen? Laat u bijstaan door een ervaren overnameadviseur. Onze experts leggen graag uit hoe zo’n proces verloopt. Ook helpen we graag om de overname van begin tot eind in goede banen te leiden.

Bron: Conatum en bakertilly (Een bedrijfsovername kan complex zijn. Waar moet u op letten? | Baker Tilly)