Markt voor MKB bedrijfsovernames zwakt af

/ / Column & Nieuws

Na een flinke toename van het aantal fusies en overnames in 2021 zwakt de groei van de Nederlandse overnamemarkt voor mkb-bedrijven af. De stijgende rente zet druk op de verkoopprijzen en de beschikbaarheid van financiering.

Dat komt naar voren uit de Overname Barometer, een halfjaarlijks onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite onder 274 overnameadvieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen de €0,5 mln en €30 mln.

Ondanks stijgende inflatie en rentes is de overnamemarkt in de eerste helft van dit jaar nog licht gegroeid. Het aantal verkooptransacties nam toe met 3%, de bedrijfsaankopen zelfs met 8%. In de bouw en de gezondheidszorg wisselden juist minder bedrijven van eigenaar.

Minder financiering
De stijgende rente en inflatie zetten een rem op de groei van de overnamemarkt. Ruim de helft van de ondervraagden zegt dat de verkoopprijzen en de beschikbaarheid van financiering onder druk staan. Ruim een kwart van de respondenten ziet een licht negatief effect op het aantal geïnteresseerde kopers voor een bedrijf.

Omdat de vraag naar over te nemen bedrijven hoog blijft is er nog geen sprake van een gemiddelde prijsdaling. Gemiddeld werd in de eerste helft van 2022 voor een mkb-bedrijf 4,85 keer de brutowinst betaald. Dat is evenveel als in de tweede helft van 2021. Voor bedrijven in de horeca, toerisme en detailhandel werd wel iets minder betaald.

Voor het komende halfjaar zijn overnameadviseurs minder optimistisch geworden. Meer dan de helft (54%) denkt dat de overnamemarkt de komende zes maanden zal verslechteren.

Bron: Financieel Dagblad

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1449822/overnamemarkt-voor-mkb-bedrijven-koelt-af-k2h2caf91od9